zografoutv.gr
Gaza2 13 640x426
ΕΛΛΑΔΑ

Ράφα: 20 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα – “Σταγόνα στον ωκεανό” η βοήθεια

Κοινοποίηση

Πέρασαν από την Ράφα τα πρώτα 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. “Σταγόνα στον ωκεανό”, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, εισήλθαν στην Γάζα, προκειμένου να παραδόσεις φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό, μετά το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, το πρωί του Σαββάτου (21/10).

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τα είκοσι φορτηγά “αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση”.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομική βοήθεια έχουν αρχίσει να κινούνται από τη Ράφα με κατεύθυνση προς τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο και στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης.

“Σταγόνα στον ωκεανό”
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς μελετητές έχουν, ωστόσο, χαρακτηρίσει την παράδοση της συγκεκριμένης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας ως “σταγόνα στον ωκεανό”.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, o Mark Owen Jones, επίκουρος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa της Ντόχα, δήλωσε ότι τα 20 φορτηγά με βοήθεια που αναμένεται να φτάσουν στη Γάζα είναι “ένας απολύτως ασήμαντος αριθμός”.

“Περίπου 100.000 τόνοι βοήθειας είναι αρκετοί για να συντηρήσουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους για μια εβδομάδα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα και μόνο ένα μέρος αυτής της βοήθειας περνάει, τι πρόκειται να κάνει αυτό; Είναι πραγματικά ασήμαντο”, δήλωσε. “Πραγματικά, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με το τι απαιτείται… είναι σημαντικό να υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά το να το βλέπουμε αυτό ως νίκη για τη Γάζα είναι προβληματικό” πρόσθεσε.

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι για την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς από το Ισραήλ εδώ και δύο εβδομάδες, αυτά τα 20 φορτηγά βοήθειας δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων του θύλακα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή είναι τραγική και οι οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει για “καταστροφική” έλλειψη ιατρικών προμηθειών. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι επίσης δυσεύρετα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι εγκαταστάσεις υγιεινής, τα πηγάδια, οι δεξαμενές και τα αντλιοστάσια έχουν υποστεί ζημιές λόγω των αδιάκοπων αεροπορικών επιδρομών.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δήλωσε επίσης, από την πλευρά της, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασε στον θύλακα «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες στη Γάζα».

OHE: Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο

“Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο”, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη “Σύνοδο για την Ειρήνη”, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια”, πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Ταμείου του Δημοτικού Κοιμητηρίου

Δήμος Ζωγράφου: Eκδήλωση για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην πορεία του Ελληνισμού

Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 δικαιούχους