zografoutv.gr
Group Photo
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ο Δήμος Ζωγράφου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κοινοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις  20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που φέτος επικεντρώνουν τις δράσεις τους στο δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας, κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί.

Ο Δήμος Ζωγράφου τιμά τη σημερινή ημέρα των Προσφύγων με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων, καθώς εντάχθηκε και επίσημα τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου αποδεικνύεται και έμπρακτα η βούληση της Διοίκησης στην υλοποίηση και το σχεδιασμό πολιτικών με στόχο την αποτελεσματική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, σε συνεργασία με άλλες πόλεις της Ελλάδας και την κεντρική πολιτεία.

Το Δήμο Ζωγράφου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, Ράνια Νενεδάκη, η οποία υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Δήμος Ζωγράφου αποδεικνύει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και την εκφράζει εμφατικά και έμπρακτα τα τελευταία χρόνια μέσα από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από εμπόλεμες χώρες, την Ουκρανία και τη Σομαλία, στη Δημοτική Κατασκήνωση στη Ραφήνα. Ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε χρέος, να αναπτύσσουμε κατάλληλες συνεργασίες και να φροντίσουμε την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών που κατοικούν στην πόλη μας, γι’ αυτό και η ένταξη μας στο Δίκτυο είναι καίριας σημασίας».

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη είναι ένα δίκτυο ελληνικών Δήμων που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Δημιουργήθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Κύριοι άξονες δράσης του Δικτύου αποτελούν η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και η διασύνδεση κέντρου – περιφέρειας για τον σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση των δημοτικών δομών και θεσμών, όπως των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ), και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας.

Οι νέοι Δήμοι που υπέγραψαν το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, εκτός από το Δήμο Ζωγράφου είναι οι: Αγιάς, Γαλατσίου, Καβάλας, Καλλιθέας, Μυτιλήνης και Σερρών, ενώ σύντομα, αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι Δήμοι στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιέχει τους ακόλουθους άξονες συνεργασίας μεταξύ των Δήμων:

  1. Ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας που σχετίζονται με την ένταξη Πολιτών Τρίτων Χωρών, την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και τη διαμόρφωση τοπικών σχεδίων ένταξης.
  2. Υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας τοπικών υπηρεσιών, μέσω της ανταλλαγής πληροφορίας και της διασύνδεσης δημοτικών δομών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξυπηρέτησης Πολιτών Τρίτων Χωρών.
  3. Πραγματοποίηση επισκέψεων μελέτης στους δήμους – μέλη για την χαρτογράφηση και αξιολόγηση ενταξιακών αναγκών και αναπτυξιακών προκλήσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
  4. Εντοπισμός χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για την υλοποίηση των σκοπών του παρόντος μνημονίου συνεργασίας και συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων.
  5. Διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την προώθηση βασικών ενταξιακών αρχών και προτεραιοτήτων.
  6. Συντονισμός και υλοποίηση δράσεων, όπως έρευνες πεδίου και πιλοτικά προγράμματα.
  7. Διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια κ.λπ.) για τα μέλη του Δικτύου Πόλεων, σε θεματικές που άπτονται του περιεχομένου του Δικτύου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.
  8. Προώθηση και ενημέρωση κοινών ειδικού ενδιαφέροντος καθώς και του γενικού κοινού, όποτε κρίνεται απαραίτητο, αναφορικά με τοπικές δράσεις και ενταξιακές πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τα παιδιά μαθαίνουν για την Άρση Βαρών

Τιμητικές διακρίσεις στους διασχολικούς αγώνες βόλεϊ των δημοτικών σχολείων του Ζωγράφου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»