zografoutv.gr
Εικόνα8
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΖΩΓΡΑΦΟΥ

Καινούριο Erasmus+ για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου! Βοηθάω την πόλη μου, σώζω το περιβάλλον!

Κοινοποίηση

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου συμμετέχει ενεργά σε ένα νέο, μικρής κλίμακας, ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ με τίτλο “Schoolture for Climate Change”.

Το “Schoolture for Climate Change” είναι ένα καινοτόμο Erasmus+ έργο, που υλοποιείται από την commonspace (www.commonspace.gr), βασισμένο στη μακρόχρονη εμπειρία της στον Συμμετοχικό Σχεδιασμό και τις συμμετοχικές διαδικασίες στην εκπαίδευση.

Στις μέρες μας, λόγω της αυξανόμενης ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνολογία γενικότερα, οι μαθητές/τριες έχουν απομακρυνθεί από τον φυσικό δημόσιο χώρο και δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς οι δικές τους ενέργειες, ατομικά ή συλλογικά, μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση και διαχείριση ζητημάτων όπως η Κλιματική Κρίση.

Το έργο αποσκοπεί στην αλλαγή αυτής της πραγματικότητας με την εισαγωγή διαφορετικών τύπων συμμετοχικών δραστηριοτήτων στο σχολικό περιβάλλον. Παιδιά και εκπαιδευτικοί από το 3ο Δημοτικό Σχολείου Ζωγράφου αλλά και από το Σχολείο Tadeusz Kosciuszko στο Dabie της Πολωνίας μαθαίνουν μέσα από ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πώς να χρησιμοποιούν Συμμετοχικές Πρακτικές και Εργαλεία προς όφελος όχι μόνο της σχολικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης γειτονιάς.

Το έργο έχει ως βασικό στόχο την υλοποίηση δύο πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (στις πόλεις του Ζωγράφου στην Ελλάδα και Dabie στην Πολωνία) καθώς και την ανάπτυξη και δωρεάν διάχυση ενός εύχρηστου οδηγού προς εκπαιδευτικούς με τις μεθοδολογίες του Συμμετοχικού Σχεδιασμού και τη χρήση τους στο ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα στη χώρα μας, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου συ-σχεδιάζουν (σε επίπεδο masterplan) το Πάρκο της Αγίας Ελένης και καλούν όλη τη γειτονιά σε μία τελική εκδήλωση, την Παρασκευή 24 Μαίου 2024, στις 18.30 στο σχολείο τους για να παρουσιάσουν τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα υλοποιεί η ομάδα έργου της commonspace μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της Διευθύντριας του σχολείου κ. Γιούλης Γύφτουλα, των εκπαιδευτικών κ.κ. Έλενας ΨυχάρηΝίκου Καββαδία και με την εποπτεία της κ. Μαρίας Δημοπούλου, υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,  Α΄ Δ/νσης Π.Ε Αθηνών. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Ζωγράφου, στον οποίο θα σταλεί το masterplan του Πάρκου μετά την ολοκλήρωσή του.

H commonspace είναι μια συνεργατική – διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού που λειτουργεί από το 2012 και δραστηριοποιείται στον τομέα των χωρικών στρατηγικών, των πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών, της αρχιτεκτονικής, του αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, της κοινωνικής έρευνας και του συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω καινοτόμων εργαλείων και διαδικασιών. Συνεργάζεται με Δήμους, Περιφέρειες και κρατικούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχοντας υλοποιήσει σειρά δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων. Παράλληλα, έχει διαρκή επιστημονική συμβολή αλλά και εθελοντική δράση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ενώ επιδιώκει να αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών, των κοινωνικών θεσμών και των δημόσιων αρχών, έναν κόμβο ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και εφαρμοσμένων πρακτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται ο πρώτος επιτυχημένος κύκλος του θεσμού ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ του Δήμου μας

Δήμος Ζωγράφου: Ανακοίνωση για την εξυπηρέτηση δημοτών στο Τμήμα Εσόδων & Δημοτικής Περιουσίας από τις 6 Ιουλίου 2023

ΦΕΤΟΣ, ΖΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!