zografoutv.gr
Serifos2 640x426
ΕΛΛΑΔΑ

Ιατρείο Σερίφου… ένα καλοκαίρι μετά – Κυκλάδες δύο ταχυτήτων

Κοινοποίηση

Ελλείψεις προσωπικού, κανένα επίδομα μετακίνησης, σίτισης ή στέγασης και αδιαφορία των τοπικών αρχών συνθέτουν την καθημερινότητα των γιατρών που εργάζονται στις Κυκλάδες.

Μετά την πανελλαδική δημοσιότητα που πήρε το θέμα του Ιατρείου Σερίφου και την “εμβληματική” καλοκαιρινή στελέχωση του με 13 άτομα προσωπικό, επιστρέφουμε στην πραγματικότητα του φθινοπώρου.

Τρείς γιατροί (εκ των οποίων ο ένας αγροτικός) και 2 νοσηλευτές. Κομμένα επιδόματα σίτισης και στέγασης. Κανένα επίδομα μετακίνησης, αλλά μετακίνηση των γιατρών με δικά τους έξοδα στα απομακρυσμένα χωριά για την περίθαλψη ανήμπορων ηλικιωμένων. Απώλεια του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” και αδιαφορία του Δήμου ακόμα και για την συντήρηση των κτιρίων.

Μιλήσαμε με τον ίδιο γιατρό τον Θανάση Κοντάρη που ήρθε το 2018 από τη Σουηδία στη Σέριφο προκειμένου να υπηρετήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του. Τον Απρίλιο του 2023 – όπως γνωρίζουμε – υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας πως είναι μία πράξη στην οποία προβαίνει αναγκαστικά και με “βαριά καρδιά”.

Στην συνέχεια το θέμα πήρε διαστάσεις και με κυβερνητική παρέμβαση, το ιατρείο στελεχώθηκε κανονικά και Κος Κοντάρης επέστρεψε στην εργασία του.

“Έχω αγοράσει μια μηχανή και έχω κάνει 14.000 χιλιόμετρα μέσα σε ενάμιση χρόνο.¨Όχι μόνο για τη φθορά της μηχανής αλλά και για τις βενζίνες που έχω κάψει για να πηγαινοέρχομαι σε επείγοντα περιστατικά δεν ασχολήθηκε κανένας… Τώρα αν οι θέσεις των αγροτικών γιατρών που θα προκηρυχθούν, θα καλυφθούν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα φέτος τον χειμώνα, αφού υπάρχει ένας γενικός οικογενειακός γιατρός και ένας παιδίατρος”.

Είναι γεγονός πως στα ζητήματα αυτά – ιδιαίτερα των επιδομάτων ή της στέγασης- επεμβαίνει ο Δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα λύνει με κάποιο τρόπο. Στη Σέριφο, παλαιότερα υπήρχαν κάποιες μισθώσεις από το Δήμο γι’ αυτό το σκοπό, τουλάχιστον τρεις, οι οποίες χάθηκαν κατά την μετάβαση στην τελευταία δημοτική αρχή.

Η καθημερινότητα του γιατρού όμως έχει και άλλα προβλήματα:

“…Δεν είναι δουλειά του γιατρού αν κάηκε η λάμπα ή αν είναι καθαρή η τουαλέτα… Ο γιατρός είναι δημόσιος υπάλληλος που πάει το πρωί στη δουλειά του και κάνει τη βάρδια του. Δεν μπορεί ο γιατρός να καλεί ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό για μια βλάβη και να τον παρακαλεί να την διορθώσει”, επισημαίνει ο Κος Κοντάρης, “Πρέπει να αντιληφθεί ο Δήμος, ή όποιος φορέας είναι υπεύθυνος πως η συντήρηση του ιατρείου είναι δική του δουλειά”.

Κυκλάδες 2 ταχυτήτων

Πάντως αλλού, όπως για παράδειγμα στη Σίφνο, το έχουν λύσει το θέμα. Έχουν και ιδιώτες γιατρούς, έχουν βρεφονηπιακό σταθμό, έχουν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, που σημαίνει εκτός των παροχών, έξτρα ιατρικό προσωπικό.

“Η Σίφνος είναι μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία” επισημαίνει ο Κος Θ. Κοντάρης. “Στη Σίφνο ο Δήμος έχει παραχωρήσει σπίτι για τον γιατρό… στη Σέριφο γινόταν παλιότερα κάτι τέτοιο, αλλά όχι πια”. Ο γιατρός θεωρεί πρώτο και κύριο βήμα για την λύση των προβλημάτων, τη θέσπιση κινήτρων από το κράτος, οικονομικών, κοινωνικών και επιστημονικών. Επισημαίνει επίσης πως κανένας από το ιατρικό προσωπικό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τη Σέριφο. Ούτε και ο ίδιος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΑΣ Σβορώνου: Θωράκιση στον «άσσο» με την απόκτηση του Ζωγράφου

Το μήνυμα του Δημάρχου Ζωγράφου Βασίλη Θώδα για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Προκηρύξεις Δήμων 2023: Νέες προσλήψεις σε Ζωγράφου και Ν. Ιωνία